Hemautomatik och smarta hem system

Hemautomation har kommit starkt de senaste åren och det utvecklas allt mer. Än så länge är tekniken relativt omogen och det är mycket experimenterande för att se vad marknaden vill ha och vad som fungerar bäst för IT hemma.
I huvudsak handlar det om att styra enheter i hemmet, allt från vitvaror så som kyl, frys kaffebryggare och tvättmaskiner till ljud och bildenheter som videokameror, mikrofoner, musikspelare och TV men också mindre enheter som vågar, lås, lampor eller vägguttag. Olika former av givare har också utvecklats för att detektera temperatur, rörelse, vibrationer eller ljus. Genom att koppla ihop alla dessa med smartphones, bilar och någon form av dator kan man få en intelligent styrning och övervakning av hemmet.
I och med att det är en teknik under utveckling är det tunt med standards än så länge, det är mest kommersiella intressen som driver utvecklingen och det finns en stor mängd produkter på marknaden, dock kräver många av dessa att man håller sig till det företagets produkter. Dock har det på senare år börjat dyka upp standards genom att de stora företagen enas om tekniker som kan få deras produkter att fungera över företagsgränser.
För att kunna styra mindre enheter krävs någon form av kommunikation med dessa, de första produkterna utnyttjade radio eller IR-ljus som till exempel fjärrkontroller eller temperaturgivare. Då radiosändare är relativt strömkrävande och många enheter inte har någon kabelanslutning blev livslängden på batterier ett problem. Man gick då över till en mindre strömkrävande teknik och de stora producenterna enades om ett protokoll som kallas Zigbee. Den gemensamma organisationen Zigbee Alliance har stöd från företag som Apple, Amazon, Google, Samsung, Huawei, Assa Abloy och Svenska IKEA men många fler använder tekniken som till exempel Philips och Osram.
Ett annat protokoll som blev brett använt var det som kallas Z-vawe, en teknik som länge ägdes av det företag som tagit fram det. På senare tid har även detta öppnats upp. Väljer man att blanda produkter med de båda teknikerna måste man tänka på att de olika enheterna inte kan "tala" med varandra utan man måst ha en gateway med stöd för båda protokollen vilket är relativt ovanligt.
På senare tid har det blivit allt vanligare att bygga in Wi-fi direkt i många enheter som har strömförsörjning som till exempel lampor, strömbrytare och vitvaror och det finns ett enormt stort utbud av mindre leverantörer men tyvärr ännu ingen gemensam standard på funktionsnivå så köper man produkter från olika tillverkare så tvingas man ha flera appar för styrning i sin smartphone. Ett företag som tagit ledning i att försöka integrera alla dessa är Tuya som bygger gateways där man kan ansluta väldigt många fabrikat och det antalet växer ständigt.
Några stora företag har också tagit fram produkter som utnyttjar artificiell intelligens (AI) för att till exempel med röststyrning kontrollera hemmet, exempel på stora sådana är Google Home, Samsung Smart things, Amazon Alexa eller Apple Homekit. Med dessa kan du till exempel tända och släck ljuset eller ändra volymen eller kanalen på TV:n. Det kan finnas integrationer mellan dessa olika system men då får man räkna med att tappa funktionalitet och en relativt komplicerad konfiguration.
När det gäller TV och röststyrning så finns det funktionalitet för många märken och modeller, dock med varierande kvalitet. De TV som idag fungerar bäst är TV med Android-TV system tillsammans med Google Home. Detta är inte förvånande eftersom Google utvecklar Android.
De flesta stora förutom Samsung tillverkar idag Android-TV. Det går också att koppla en billig Android-TV box till din befintliga TV.
Är du intresserad av att experimentera lite med hemautomatik så finns det en billig lösning som bygger på öppna standard utan licenskostnader. Tryck på knappen nedan för att komma till en installationsanvisning. Om du hellre går på färdiga lösningar kan du läsa nästa kapitel om vilka leverantörer det finns. Ett kapitel om röststyrning hittar du under Tekniken i menyn. Skulle du behöva professionell hjälp med IT för att komma igång så kan du alltid höra av dig till oss på IT-fixarna, vi har specialister på området.
Leverantörer färdig hemautomation





De flesta stora tillverkare har sin egen strategi och självklart en hel del funkltionalitet som passar bäst till deras egna produkter och smarta system.
Dock går det i de allra flesta fall bra att blanda, Google Home har till exempel ett mycket stort utbud av integrationer och kan utbyta information med de flesta av de andra tillverkarna.
Men det är en djungel och skall man inte ramla i fällor där gjorda investeringar inte passar in i den valda strategin så är det bra att tänka lite före. Precis som när företag lägger upp en strategi innan man handlar. De flesta tillverkare har en marknadsstrategi och de gäller att ni passar ihop.
Våra tekniker har lång erfarenhet av att jobba med i stort sett samtliga tillverkares produkter och vet vad som går och inte går att göra. Vi hjälper dig gärna om du har frågor eller vill hita lämpliga produkter för just ditt hem.