top of page

Hemautomatik

thomas-kolnowski-ljG19qhTzZQ-unsplash.jp

Kontroll av hemmet

Hemautomation har kommit starkt de senaste åren och det utvecklas allt mer. Än så länge är tekniken relativt omogen och det är mycket experimenterande för att se vad marknaden vill ha och vad som fungerar bäst. 

I huvudsak handlar det om att styra enheter i hemmet, allt från vitvaror så som kyl, frys kaffebryggare och tvättmaskiner till ljud och bildenheter som videokameror, mikrofoner, musikspelare och TV men också mindre enheter som vågar, lås, lampor eller vägguttag. Olika former av givare har också utvecklats för att detektera temperatur, rörelse, vibrationer eller ljus. Genom att koppla ihop alla  dessa med smartphones, bilar och någon form av dator kan man få en intelligent styrning och övervakning av hemmet.

I och med att det är en teknik under utveckling är det tunt med standards än så länge, det är mest kommersiella intressen som driver utvecklingen och det finns en stor mängd produkter på marknaden, dock kräver många av dessa att man håller sig till det företagets produkter. Dock har det på senare år börjat dyka upp standards genom att de stora företagen enas om tekniker som kan få deras produkter att fungera över företagsgränser. 

För att kunna styra mindre enheter krävs någon form av kommunikation med dessa, de första produkterna utnyttjade radio eller IR-ljus som till exempel fjärrkontroller eller temperaturgivare. Då radiosändare är relativt strömkrävande och många enheter inte har någon kabelanslutning blev livslängden på batterier ett problem. Man gick då över till en mindre strömkrävande teknik och de stora producenterna enades om ett protokoll som kallas Zigbee. Den gemensamma organisationen Zigbee Alliance har stöd från företag som Apple, Amazon, Google, Samsung, Huawei, Assa Abloy och Svenska IKEA men många fler använder tekniken som till exempel Philips och Osram.

Ett annat protokoll som blev brett använt var det som kallas Z-vawe, en teknik som länge ägdes av det företag som tagit fram det. På senare tid har även detta öppnats upp. Väljer man att blanda produkter med de båda teknikerna måste man tänka på att de olika enheterna inte kan "tala" med varandra utan man måst ha en gateway med stöd för båda protokollen vilket är relativt ovanligt.

På senare tid har det blivit allt vanligare att bygga in Wi-fi direkt i många enheter som har strömförsörjning som till exempel lampor, strömbrytare och vitvaror och det finns ett enormt stort utbud av mindre leverantörer men tyvärr ännu ingen gemensam standard på funktionsnivå så köper man produkter från olika tillverkare så tvingas man ha flera appar för styrning i sin smartphone. Ett företag som tagit ledning i att försöka integrera alla dessa är Tuya som bygger gateways där man kan ansluta väldigt många fabrikat och det antalet växer ständigt.

Några stora företag har också tagit fram produkter som utnyttjar artificiell intelligens (AI) för att till exempel med röststyrning kontrollera hemmet, exempel på stora sådana är Google Home, Samsung Smart things, Amazon Alexa eller Apple Homekit. Med dessa kan du till exempel tända och släck ljuset eller ändra volymen eller kanalen på TV:n. Det kan finnas integrationer mellan dessa olika system men då får man räkna med att tappa funktionalitet och en relativt komplicerad konfiguration.

När det gäller TV och röststyrning så finns det funktionalitet för många märken och modeller, dock med varierande kvalitet. De TV som idag fungerar bäst är TV med Android-TV system tillsammans med Google Home. Detta är inte förvånande eftersom Google utvecklar Android.

De flesta stora förutom Samsung tillverkar idag Android-TV. Det går också att koppla en billig Android-TV box till din befintliga TV.

Är du intresserad av att experimentera lite med hemautomatik så finns det en billig lösning som bygger på öppna standard utan licenskostnader.

Tryck på knappen till höger för att komma till en installationsanvisning.

Om du hellre går på färdiga lösningar kan du välja vår sida till vänster. Ett kapitel om röststyrning hittar du under Tekniken i menyn

Röststyrning

Röststyrning

Röststyrning är en teknik som kommer starkt. Allteftersom AI blir en del av systemen så kan de lära sig och förbättra röststyrningen kontinuerligt. Google är det företag som kommit längst eftersom de har störst resurser. Med Google Home kan du inte bara styra snart sagt all din utrustning hemma utan du kan också få information om både aktuella saker som tiden eller väder och vind på specifika platser men också om kunskaper som finns lagrad på nätet, till exempel recept, matematiska operationer eller vilka TV-program som finns tillgängliga. Du kan också få påminnelser såsom timers eller väckning på bestämda tider med signal eller musik.

Röststyrning är väldigt beroendeframkallande och har man väl börjat använda det så blir det mer och mer allteftersom man upptäcker nya funktioner. En mycket användbar funktion som Google implementerat är översättning. Du säger bara att du vill översätta till ett önskat språk så kommer högtalaren att lyssna och översätta allt du säger men även svar du får på det andra språket. På det viset kan Google hjälpa dig att kommunicera med någon utan att ni kan varandras språk,

bottom of page