top of page

Börjar datorn bli trött?

Visst är det jobbigt med en seg dator, inte bara att det tar fem minuter att starta upp. När man skall göra något är halva tiden väntetid.


Enklaste lösningen är förstås att slänga pengar på problemet, gå ner till handlaren och köp en ny dator och skicka den gamla till återvinning!


Har du inte högar med pengar så kanske du skall ta dig en funderare nu. Visst är det glassigt med en ny dator, men glöm inte att det följer med en del jobb. Allt går inte att flytta och det tar uppskattningsvis en halvdag innan man fått allt på plats. Bank-ID, skrivare, installerade program, genvägar och dokument. Ett jobb som inte är så kul om man inte är IT-fixare!


Behöver datorn bytas? I många fall inte, dagens datorer överlever ungefär 5 år beroende på vilken kvalitet man köpt men var det inte den dyraste man köpte så är det nog svårt att få fart som en ny dator. Under 5 år skall det dock inte vara några problem. Som kvalitetsjämförelse kan vi konstatera att Apples datorer överlever i genomsnitt dubbla tiden, ca 10 år. Därav priset!


Om du bestämt dig för att försöka få fart i din inte så gamla dator så börja med att rensa ut alla antivirusprogram (1), Microsoft Security räcker gott för 90% av alla användare. Sedan rensar du disken med diskrensningsverktyget (2) och din webbläsares alla Cachefiler (3). Tag också bort alla installerade program (1) som du aldrig använder. Kolla sedan att din disk inte är full (4), är den över 90% full betyder det en dramatisk prestandaförsämring.


Din internetprestanda kollar du med en webbläsare och Bredbandskollen.se Du bör få minst 100 Mbit om du vill ha en rapp dator. Tyvärr är det nästan bara möjligt med fiber eller nya 5G men har du annat så kanske det inte gör så stor skillnad att byta dator, dock kan ovan nämnda göra underverk.


Verktygen du behöver om du väljer att inte ringa IT-fixarna:

1) Program avinstallerar du med gamla hederliga kontrollpanelen under program.

2) Diskrensing kör du genom att skriva diskrensning efter du tryckt på startknappen

3) Cachefilerna tömmer du under inställningar i respektive webbläsare (Chrome, Explorer, Edge, Firefox eller annan installerad)

4) Kolla disken genom att skriva "Den här datorn" och välja den efter att du klickat på startknappen,


Väljer du att byta dator och inte tidigare har installerat Google drive så gör det först, då får du en egen gratis molndisk på 15 Gbyte där du kan lägga alla dina dokument. När du sedan installerat samma program i din nya dator har du magiskt alla dina filer där. Dessutom lär inte Google slarva bort dina filer, de ligger säkert där även om datorn skulle gå sönder.

Molndisken dyker oftast upp på "Den här datorn" bredvid din C: disk som G:10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Tips och tricks för att spara pengar

Vi har fått en ny kultur i Sverige där man gärna skall ta betalt många gånger för samma sak, prenumerationer har slagit igenom på bred front och man kan lätt få stora månadsutgifter med alla prenumera

Matter - Ny standard för hemautomatik

Företagen som arbetat med standarder för hemautomatik (Google, Apple, Amazon IKEA, Samsung, Philips med flera) i Zigbee Alliance (numera CSA Connectivity standard Alliance) har tillsammans med de and

Comments


bottom of page