top of page

Behövs extra Antivirus?

Antivirusprogram behövs i alla datorer, utom i Apples Iphone (IOS). Se bara upp med vilket pris du betalar för programmet, dels i form av avgifter men även i form av försämrad prestanda på din dator.


De goda nyheterna är att i Windows 10 och 11 ingår gratis antivirus och skyddsprogram, det heter Windows Defender och återfinns under Windows säkerhetscenter. Se bara till att alla funktioner är påslagna (läs längre ned i detta inlägg) så har du ett fullt tillräckligt och bra skydd! Jag skulle vilja säga att det skyddet räcker för 90% av alla användare, det är gratis och anpassat till Windows så det stjäl minimalt med prestanda från din dator.


Antivirusmarknaden har verkligen blivit den nya bondfångarmarknaden, alla möjliga knep används för att skrämma och hota okunniga användare, dessutom installeras de automatiskt utan frågor om du råkar trycka på fel länk eller när du installerar andra program. Det brukar också levereras i nya datorer eftersom tillverkaren får pengar från antivirusföretaget. Det poppar upp fönster som talar om att din dator är utsatt för angrepp eller om du försöker ta bort det hotar man med att du kommer att utsättas för angrepp, dessutom går det oftast inte enkelt att ta bort utan det krävs speciella program för avinstallation, även från stora tillverkare som MacAfee eller Norton. Det är heller inte ovanligt att det kommer en massa reklam för andra produkter som poppar upp med hjälp av Antivirusprogram.


Vi på IT-fixarna möter dagligen datorer som går på knäna och har svarstider på minuter för enkla kommandon, detta enbart på grund av antivirusprogram som ligger och körs i bakgrunden med i och för sig goda intentioner men utan hänsyn till datorns kapacitet och att trots att även Windows egna antivirusprogram är aktivt! Detta blir ofta katastrofalt på en fem år gammal dator som skulle vara fullt funktionsduglig och säker utan extra antivirusprogram.


Hur kontrollerar jag då min säkerhet på en Windows-maskin? Om du inte har Windows 10 eller 11 så skall du se till att uppgradera så snart du kan så att du får det inbyggd, från den 1 Januari 2023 kommer inga säkerhetsuppdateringar att levereras till äldre versioner.


Tryck på startknappen och skriv "Windows-säkerhet" så kommer programmet upp överst och du kan välja det, du får då upp bilden till höger, se till att alla viktiga val är bockade med en grön bock, om något inte är det så klickar du på det och får hjälp med att fylla i det som behövs. Ibland förhindrar ditt extra antivirusprogram att Windows Defender används, du måste då avinstallera programmet innan du slår på Windows eget skydd. Om du behöver göra det koppla då bort din dator från Internet först. Som sagt, skydd behövs!


När allt är grönt och ok så kan du ta bort ditt Antivirusprogram om du väljer det. Jag vill inte peka ut någon men det kan vara ganska besvärligt. Sök med Google för att få hjälp. Använd: "avinstallera [namet på mitt virusprogram]"

48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Tips och tricks för att spara pengar

Vi har fått en ny kultur i Sverige där man gärna skall ta betalt många gånger för samma sak, prenumerationer har slagit igenom på bred front och man kan lätt få stora månadsutgifter med alla prenumera

Matter - Ny standard för hemautomatik

Företagen som arbetat med standarder för hemautomatik (Google, Apple, Amazon IKEA, Samsung, Philips med flera) i Zigbee Alliance (numera CSA Connectivity standard Alliance) har tillsammans med de and

Comments


bottom of page