top of page

E-post alternativ

Vi träffar många personer ute idag som har problem med sina mail och undrar vad som är bäst och vad det finns. Så jag tänkte skriva några rader om just E-posttjänsterna.


Till att börja med finns det idag två sätt att läsa sina mail, det enklaste är webbmail. Då använder du en valfri webbläsare (t ex Google Chrome, Microsoft Edge eller Explorer) och surfar in på en webbsida där du loggar in och läser dina meddelande. Du har faktiskt det mesta du behöver där för att läsa mailen men många vill göra mer.


Då är nästa steg att installera ett program som kopierar mailen från servern och där du sedan kan läsa, skicka eller arkivera dem. Det finns en mängd olika plattformar, Googles Gmail (www.Gmail.com) finns dock inte till dator då de tydligen tycker att Webbmail är fullt tillräckligt. Den finns som app till alla Smartphones och paddor. Förr hämtade man sina mail och lade dem i sin dator (POP) men numera synkroniserar man bara mailen med det som ligger på servern (IMAP) så du kan ha hur många mailprogram du vill, alla kommer att se samma sak och inga mail försvinner förrän du själv har raderat dem.


En annan kändis är Microsoft Outlook som är väldigt avancerad med många funktioner, den tillhör Office familjen och togs ursprungligen fram för företag och eftersom den varit med väldigt länge lider den av lite ålderskrämpor och kan var svår att sätta upp eller hitta i. Även den finns faktiskt numera som Webbmail på www.outlook.com.


Min favorit som jag använder som enda mailprogram är sparkmailapp.com, ett Ukrainskt företag som heter Readdle och som tagit fram ett system mitt under brinnande krig, det känns bra att supporta dem men det är inte bara därför, det är en oslagbar app för den som har många mailadresser. Den finns för alla plattformar, även Mac, den kostar dock en slant.


Så vilken mailoperatör skall jag välja då. De stora är ju Google med Gmail och Microsoft med Outlook och Hotmail. Apple har ju sitt Icloud men fokuserar inte på mail. De stora mailleverantörerna är gratis eftersom dina mail innehåller en massa matnyttigt som de kan tjäna pengar på. När det gäller funktion så slår nog Google de flesta, de har blivit så bra och så stora att de tagit över marknaden med sitt Gmail, framförallt har de det absolut bästa spamfiltret mot reklam. Bara det placerar dem på första plats.


Telia har med anledning av detta slutat att erbjuda mailtjänster och Telias mail kommer så sakta att fasas ut, det har varit med länge och lider idag av lite samma ålderskrämpor som Outlook gör. Funderar du på att lämna Telia så är Gmail ett utmärkt alternativ, sätt upp en mailbox på Google och vidarebefordra dina Teliamail till den nya boxen tills du har fasat ut din gamla mailadress. Vi på IT-fixarna hjälper dig gärna så att du inte förlorar något på vägen.



167 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Tips och tricks för att spara pengar

Vi har fått en ny kultur i Sverige där man gärna skall ta betalt många gånger för samma sak, prenumerationer har slagit igenom på bred front och man kan lätt få stora månadsutgifter med alla prenumera

Matter - Ny standard för hemautomatik

Företagen som arbetat med standarder för hemautomatik (Google, Apple, Amazon IKEA, Samsung, Philips med flera) i Zigbee Alliance (numera CSA Connectivity standard Alliance) har tillsammans med de and

Comments


bottom of page