top of page

Dags att stänga ner gammal telefonteknik!

Du har säkert hört att underhållet av de gamla kopparkablarna från Televerkets tid kommer att fasas ut till förmån för ny trådlös och fiberteknik. Detta kommer att ske redan nästa år då man inte längre reparerar det gamla nätet, så använder du det gamla kopparnätet för dina telefoni och bredbandstjänster är det hög tid att byta utrustning. Det finns flera olika alternativ och du kan välja att använda ny trådlös teknik eller fiber om ditt hus är anslutet eller kan bli anslutet till fibernätet. Det är inga problem att behålla dina fasta telefoner och ditt telefonnummer med den nya utrustningen. Tala med din operatör om olika lösningar. En sak du behöver tänka på om du vill behålla hemtelefonen via fiber är att du behöver koppla ihop fiberanslutningen med ett av dina gamla telefonjack så det får inte vara långt emellan dessa, ett alternativ är att använda trådlös hemtelefon.


Det är också dags att fasa ut det "gamla" 2g och 3g näten hos operatörerna. Detta gör man för att ge mer plats för de nya 4g och 5g näten med betydligt större kapacitet. Man börjar med de orter där man tror påverkan är minst och fortsätter successivt fram till och med 2025 då man räknar med att all gammal teknik vara urfasad. Detta gäller alla operatörer och tappar du mottagningen med en äldre utrustning som tidigare fungerat så får du kontakta din operatör för att eventuellt byta SIM-kort om din utrustning stöder de nya teknikerna. Om inte får du tala med oss eller din din handlare för att byta ut utrustningen.


Du kan läsa mer på Post och telestyrelsen webbsida på denna länken där det också finns länkar till de olika operatörernas planer.

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Matter - Ny standard för hemautomatik

Företagen som arbetat med standarder för hemautomatik (Google, Apple, Amazon IKEA, Samsung, Philips med flera) i Zigbee Alliance (numera CSA Connectivity standard Alliance) har tillsammans med de and

E-post alternativ

Vi träffar många personer ute idag som har problem med sina mail och undrar vad som är bäst och vad det finns. Så jag tänkte skriva några rader om just E-posttjänsterna. Till att börja med finns det i

bottom of page