top of page

Tips och tricks för att spara pengar

Vi har fått en ny kultur i Sverige där man gärna skall ta betalt många gånger för samma sak, prenumerationer har slagit igenom på bred front och man kan lätt få stora månadsutgifter med alla prenumerationer som man köpt en gång men egentligen inte riktigt har koll på.


Ett trick är att undvika prenumerationer men när det är enda alternativet att man stänger av automatisk fakturering, då får man ett meddelande varje gång det skall betalas och kan avgöra om man har användning för det eller inte.


Undvika prenumerationer gör man genom att köpa engångsartiklar eller begagnat där det finns. En sådan är Officepaketet som idag kostar över 1000:- om året, för bara några år sedan sålde Microsoft engångslicenser utan slutdatum och dessa går idag att köpa, det sista är Office 2021. Smarta affärsmän har börjat köpa upp dessa licenser billigt från företag som uppgraderat eller har osålda licenser, sedan säljer man dem vidare till privatpersoner för några hundralappar i engångsavgift. Där finns såväl operativsystem som fullt fungerande Officeprogram som Word och Excel och Microsoft kan inte göra något åt denna business. Ett exempel på en sådan handlare är Programvaruexperten.


När det gäller PC, gamla datorer som blivit väldigt tröga så finns det vägar runt detta. En ominstallation brukar göra susen, undvik då att installera om antivirusprogram som tar mycket kraft och egentligen inte behövs idag då Windows har en fullgod säkerhet inbyggd. Går det ändå trögt kan man få upp farten genom att byta ut sin gamla mekaniska hårddisk mot en ny elektronisk (SSD) för några hundralappar.


Med Mac (Apple) så är de mer låsta och Apple säger att man inte supportar datorer som är äldre än 7 år vilket är lite märkligt då jag sett dubbelt så gamla macar som fungerar utmärkt. Problemet är att programvaruuppdateringar numera med Internet förekommer hela tiden och där stoppar Apple också uppgraderingar efter 5-7 år vilket får till följd att andra program som Chrome, Safari eller Office slutar att fungera. Också här finns det bot, du behöver inte slänga en fullt fungerande Mac om den bara inte är äldre än 15 år. För Mac från 2008 och framåt finns det en programvara som gör att du kan installera nyaste operativsystemet på din Mac. Det är naturligtvis inte supportat av Apple men det fungerar väl, namnet på projketet är Open Core Legacy patcher OCLP och drivs av Internet Communityn GitHub med över 100 miljoner deltagare.


Det sista tipset handlar om Teleoperatörer och Internet. Du måste ju ha ett abonnemang för att komma ut på Internet, det traditionella sättet med modem på koppartrådar börjar försvinna och massor av säljare ringer runt och skrämmer folk för att Internet kommer att sluta fungera. Så är det inte, det som händer är att Telia som äger nätet slutar att underhålla det men kopparledningar som legat i marken i hundra år slutar inte att fungera helt plötsligt men går de sönder finns ingen support. Man kommer gradvis att montera ner modemparkerna men eftersom de ger inkomster kommer det inte att gå snabbt och man kommer att säga upp avtalet i god tid. Alltså ingen brådska vad än säljaren säger.


Dock finns det anledning att se över ditt bredbandsavtal, priserna är konkurrensutsatta och ingångspriserna är idag några hundralappar per månad men det höjs sakta men säkert och ligger efter några år närmare tusenlappen. Det är väldigt enkelt att byta så undvik bundna avtal och byt ofta så håller du priset lågt. På webbplatsen Bredbandsval kan du se vilka priser du kan få idag till din adress. Trådlöst (mobilt) är generellt billigare men det är lika bra som fiber med den nya 5G tekniken, se bara till att det är obegränsad volym, annars kan det bli dyrt. Du klara dig normalt med 100 Mbit ner (till dig) och några enstaka Mbit upp (från dig)


Lycka till med en nya budgeten!

20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Matter - Ny standard för hemautomatik

Företagen som arbetat med standarder för hemautomatik (Google, Apple, Amazon IKEA, Samsung, Philips med flera) i Zigbee Alliance (numera CSA Connectivity standard Alliance) har tillsammans med de and

Dags att stänga ner gammal telefonteknik!

Du har säkert hört att underhållet av de gamla kopparkablarna från Televerkets tid kommer att fasas ut till förmån för ny trådlös och fiberteknik. Detta kommer att ske redan nästa år då man inte längr

Comments


bottom of page