top of page

Google Home och Android

Uppdaterat: 8 juni 2022

Tillhör du dem som försökt byta kanal på Android Tv:n med Google Home?

Tyvärr så ingår inte detta i Googles koncept, försök med kommandot "spela kanal tre" eller "byt till kanal fyra" leder obönhörligen till en Youtube video som lär vara en av de mest spelade. Detta är ett rent affärsmässigt beslut från Google, det finns inga som helst tekniska motiv till detta.


Att röststyra sin TV innebär en del utmaningar, jag nämnde ju här Android TV som ju är Googles operativsystem och som man tycker skulle supporta så enkla funktioner som kanalbyte, men nej då. Det finns dock möjlighet att lösa detta men du måste stoppa en programvara för hemautomatik emellan. Till exempel Samsungs Smart Things eller Home Assistant. Finns det integration med Google Home och du kan skapa Scenario eller flow så går dessa att använda till att till exempel byta kanal på TV:n.


Rent tekniskt börjar du med att installera integrationen i din Google Home under "konfigurera enhet" och sedan "Fungerar med Google", det finns hundratals. Jag går inte in här på alla integrationer men vi kan ju ta Samsungs Smartthings som exempel. Den skall vara installerad och konfigurerad innan du lägger till den i Google Home. Med smartthings kommer röstkommandot "kanal tre på TV:n" att funka utan extra konfiguration.


Om du har annan hemautomation som Home Assistant eller Homey så måste du skapa rutiner för att ändra kanal. Detta gör du i Google Home under inställningar och sedan Google Assistant, Hantera alla Assistant-inställningar och till sist rutiner. Skapa ny rutin med plustecknet, välj utlösare (röstkommando) och sedan åtgärd. Under åtgärd väljer du anpassa hemenheter och "justera ljussättning" (!) Där bör du hitta dina skräddarsydda Scenario eller "Flows" när det gäller Homey. För Homey måste din flow vara märkt som favorit för att dyka upp i Home Assistant.


10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Du har säkert hört att underhållet av de gamla kopparkablarna från Televerkets tid kommer att fasas ut till förmån för ny trådlös och fiberteknik. Detta kommer att ske redan nästa år då man inte längr

bottom of page