top of page

Egen hemautomation

raspberry.png
Home-Assistant.png

Ett enkelt och billigt sätt att komma igång med IT hemma och hemautomation är att använda en mindre kortdator som du hittar i handeln för runt 1000-lappen. Den vanligaste använda är Raspberry pie

I den kan du installera en gratis programvara som heter Home assistant och som stöds av mängder av tillverkare och utvecklare. Den absolut största lösningen idag. Klicka på Demo för att se den live.

Först behöver du få igång din Raspberry Pie med Home assistant, du hittar en instruktion om hur när du klickar i Home assistant logotypen ovan.

Sedan behöver du installera en radio som stöder Zigbeeprotokollet som är det vanligast använda Vi beskrivs två alternativ här nedan. Skulle du behöva stöd kan vi bistå med tjänsten datorhjälp hemma.

Installation av Home assistant ZHA Integration med SonOff radio

​Vi kommer först att arbeta med en USB-sticka från SonOff. Det går bra att använda valfri hårdvara, kolla mer på sidan under Zigbee symbolen ovan. Stickor hittar du på nätet, klicka på bilden för beskrivning av den från Sonoff som vi använder här.

Installation av Home assistant integration ZHA

 1. Under konfiguration och Enheter och tjänster väljer du lägg till integration

 2. Sök efter ZHA official plugin och installera.

Under fliken configuration väljer du det som dyker upp

Nu är din leverantörsoberoende hemautomation klar!

För att lägga till lampor och andra enheter går du in i menyerna under ZHA. Din hemautomation stöder alla produkter som använder Zigbee som till exempel IKEA trådfri, Philips Hue, Samsung Smartthings eller Homey

Sonoff.webp
zigbee_ha.png
phosconlogo.png
images.jfif

Installation av leverantörsoberoende hemautomation

med Deconz radio och Phoscon app. Du hittar mer information om du klickar på bilderna ovan

​​Så här installerar du din kontrollenheten:
 

 1. Du behöver lägga in en rad i konfigurationen på minneskortet

 2. Öppna filen config.txt på minnesjortet i en editor

 3. Lägg till följande rad: enable_uart=1

 4. Spara!

 5. Under konfiguration och Tillägg... väljer du tilläggsbutik längst ner

 6. Sök Deconz official plugin och installera. Välj sedan Deconz

 7. Under fliken configuration väljer du förvisad serieport för Conbee II

 8. Slå på knappen för "Show in sidebar" (Visa i manyn)

 9. Starta om Raspberryn med strömsladden.


Om inte automationen Phoscon dyker upp under menyn konfiguration / Enheter och Integrationer så lägger du till den med + nere i högra hörnet och följer instruktionerna. För andra avvikelser läs dokumentationen och loggen under flikarna högst upp. Har du problem att hitta ditt Zigbee interface kan du prova med appen på http://phoscon.de/pwa/

Nu är din leverantörsoberoende hemautomation klar!

För att lägga till enheter välj Deconz i menyn till vänster och sedan Phoscon. I Phoscon-menyn högst upp till vänster välj den enhetsgrupp du vill lägga till (lights, switches eller sensors) och följ sedan instruktionerna alternativt följ guiden som kommer upp när du startar Phoscon. Enheter som skall upptäckas måste vara i parningsläge liknande det som Bluetooth använder. Läs mer under  respektive leverantör om hur du ställer enheterna i parningsläge.

bottom of page